Lokasi Kami

21, Greenhill Residence, Jln Pulau Tioman U10/96, Shah Alam, Selangor

+6018 9094642

Whatsapp Untuk Temujanji

Hari2 Kecuali Rabu

10 am - 11 pm

Keajaiban Urutan untuk Kesejahteraan Anda

Urutan adalah amalan tradisional yang memberikan manfaat yang sangat banyak kepada tubuh dan fikiran. Dengan sentuhan lembut dari tenaga mahir, urutan dapat memberi kesegaran fikiran dari tekanan,mengurangkan ketegangan otot, dan meningkatkan ketenangan sehingga anda dapat rehat dengan perasaan bahagia. Berikut adalah beberapa manfaat utama urutan yang dapat meningkatkan kualiti hidup Anda:

  1. Mengurangkan stress: Urutan membantu mengurangkan ketegangan fizikal dan mental, memberikan perasaan tenang dan damai.
  2. Memulihkan kekejangan Otot: Dengan teknik urutan yang betul, otot dapat di pulihkan dari kekejangan. Malah, dengan urut dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan.
  3. Meningkatkan kelenturan sendi tubuh: Urutan melibatkan pergerakan dan regangan yang dapat meningkatkan kelenturan tubuh, memperbaiki jangkauan pergerakan, dan mencegah kekakuan tubuh.
  4. Meningkatkan kitaran darah: Teknik urutan merangsang aliran darah ke seluruh tubuh, membantu meningkatkan kitaran dan menyampaikan nutrien yang optimum kepada tisu-tisu.
  5. Menenangkan Fikiran: Urutan merangsang pengeluaran hormon endorfin dan serotonin, yang dapat meningkatkan mood, mengurangkan kebimbangan, dan memberikan perasaan yang baik.

 

Juru Terapi Berpengalaman

Nikmati terapi urut yang unik warisan melayu dari Juru Terapi terlatih dan berpengalaman lebih 18 tahun

Urutan adalah bentuk terapi yang menyeluruh untuk tubuh dan fikiran. Dalam sentuhan juruterapi yang berpengalaman, Anda dapat merasai manfaat yang tidak tergantikan. Segera jadualkan sesi urutan untuk merayakan kebaikan yang ditawarkan oleh terapi ini.

Artikel ini memberikan gambaran ringkas tentang manfaat urutan. Untuk pengalaman yang lebih mendalam, disarankan untuk berjumpa dengan juruterapi berlesen yang akan merancang sesi yang sesuai dengan keperluan dan keinginan Anda. Jangan ragu untuk meneroka dunia urutan dan menemui keajaiban yang ada di dalamnya.

Terima kasih dan semoga Anda menikmati manfaat menyegarkan daripada urutan!

< Tabib A’isyah ~ Streamer Lagenda Aisyah >

Seni Penyembuhan Bekam dalam Budaya Melayu

Bekam, satu kaedah penyembuhan tradisional yang berakar dalam budaya Melayu, telah berdiri teguh sebagai kaedah terapeutik dengan sejarah lama yang menjelajahi berabad-abad. Dalam artikel ini, kita akan merungkai sejarah, manfaat, dan prosedur bekam. Amalan kuno ini terus menjadi sebahagian amalan penting dalam tradisi penyembuhan Melayu.
 
Bekam telah menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional Melayu selama berabad-abad, diwariskan dari satu era ke era yang lain. Akarnya terbenam dalam kebijaksanaan kuno budaya Melayu, di mana keseimbangan “mizaj” tubuh yakni unsur sifat di dalam tubuh di anggap penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Amalan bekam di percayai dapat mengembalikan keseimbangan ini, dengan demikian meningkatkan kebolehan tubuh berfungsi dengan baik.
 
Prosedur bekam melibatkan penempatan cawan pada titik-titik tertentu pada tubuh, mencipta sedutan untuk menarik darah dan tenaga ke permukaan. Secara tradisional, cawan-cawan ini diperbuat daripada bahan seperti buluh, tetapi bekam moden sering menggunakan cawan kaca atau plastik. Cawan-cawan ini dipanaskan, dan setelah diletakkan pada kulit. Pada masa kini rekaan baru alat sedut mengganti kaedah haba memudahkan dan mengurangkan risiko kebakaran. Kaedah baru menarik kulit sedikit ke dalam cawan memberi keselesaan kepada pesakit kerana tahap tekanan dalam cawan dapat di laraskan mengikut keperluan pesakit dan tidak menyakitkan.
 
Apabila membuat bekam, cawan di letakkan di kedudukan yang strategik seperti meletakkan target di kawasan yang ada darah tersumbat atas faktor kolesterol, bahan asing atau titik rangsangan pada anggota tubuh yang sakit. Kesan sedutan ini dipercayai merangsang peredaran darah, mengatasi masalah kebas, dan meningkatkan aliran tenaga penting atau “qi,” dalam istilah perubatan Cina tradisional.
 
Bekam memberi manfaat seperti mengurangkan rasa sakit yang berkaitan dengan otot, sendi, malah sakit kepala. Peningkatan peredaran darah dan keseimbangan tekanan dalam salur darah menyumbang kepada pengurangan sakit dan aliran oksigen yang menyeluruh di dalam tubuh.
 
Pengamal bekam percaya bahawa terapi ini membantu dalam proses detoksifikasi dengan menarik kotoran dan toksin ke permukaan kulit, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh. Dari segi saintifik, darah di permukaan kulit adalah darah yang menanti masa untuk di proses  keluar dengan peluh di mana darah ini sudah tepu dan mencapai umur yang matang.
 
Selain itu, bekam sering digunakan untuk mempercepat proses penyembuhan kecederaan atau penyakit. Peningkatan aliran darah ke kawasan yang terjejas di percayai membawa nutrien dan oksigen penting, mempercepat mekanisme penyembuhan semulajadi tubuh.
 
Malah, keadaan rehat sewaktu berbekam dan kesannya dalam meningkatkan peredaran darah dapat menyumbang kepada pengurangan stres. Ramai individu melaporkan perasaan tenang dan relaks selepas sesi bekam.
 
Justeru, bekam mempunyai kepentingan budaya dalam masyarakat Melayu. Ia bukan sahaja merupakan amalan perubatan tetapi juga mencerminkan hubungan yang mendalam antara Melayu dan tradisi mereka. Pemindahan teknik bekam dari satu generasi ke generasi berikutnya mengukuhkan ikatan keluarga dan mengekalkan sebahagian daripada warisan budaya. Seiring dengan perubatan moden yang terus berkembang, kepopularan yang berkekalan pada amalan bekam membuktikan keberkesanannya dan kepentingan budayanya. Menerima dan memahami amalan kuno ini membolehkan kita menghargai pendekatan holistik terhadap kesihatan yang telah dihargai oleh Melayu selama berabad-abad.
Tempah bekam di Pusat Terapi terdekat dengan rumah anda.
Lokasi Bekam Shah Alam dan Puncak AlamKlik Untuk Booking
Scroll to Top